Foto af Eduardo Ebbesen
Tak til varelotteriet som har sponsoreret skulpturen
Åbningseventen er støttet af
3F København
Dansk Metal Christianshavns Lokaludvalg
Lagkagehuset
En anonym christianshavner
"
B&W-arbejderen er et mindesmærke om de blå mænd, der gennem 150 år var en del af Christianshavns industrielle identitet.
Den naturalistiske skulptur er 206 cm høj og forestiller en havnearbejder iklædt kedeldragt, med hænderne hvilende på Børnehusbroens sydlige rækværk. Han er placeret med blikket rettet mod den nu forsvundne arbejdsplads, hvor de gamle B&W haller engang lå på Christianshavn. I lommerne og lædertasken ved hans højre fod er diverse attributter, som tilhører en havnearbejder; en termoflaske, forskellige slags værktøj, og Cecil-cigaretter.
Jens Galschiøts rødder i arbejderklassen, og hans egen erfaring som smed på Lindøværftet, har biddraget til hans entusiasme for skulpturen og projektet med at få den opført.
”Mange tror, at jeg kun laver spektakulære happenings rundt omkring i verden – det er helt forkert. Flere af mine største skulpturgrupper er faktisk historiske fortolkninger af hverdagslivet og vores fælles historier.
Min faglige og håndværksmæssige viden er stadig en uundværlig forudsætning for at lave alle mine skulpturer. Men en arbejderbaggrund er ikke altid velanset i de finere kulturkredse i Danmark, som er præget af intellektuelle middel- og overklassesmiljøer, og jeg har ofte følt mig ekskluderet fra kunstverdenen. Måske er det derfor, jeg har følt mig kaldet til at lave skulpturer af dem, der normalt ikke bliver lavet skulpturer af.
Jeg er rigtig stolt over at være med til at sætte ’spor’ på arbejderklassens hårde arbejde og den betydning for vores nuværende samfund. De mangler ofte i det offentlige rum.”
- Jens Galschiøt
Initiativet til skulpturen startede i 2017, med en gruppe på fire christianshavnere, der ønskede at få opsat en fysisk repræsentation af B&Ws historie.
Med over 8000 ansatte prægede B&W hele Christianshavn og Refshaleøen. Det har undret os, at alt det leben som værftet og maskinfabrikken medførte, i dag er helt usynlig i det offentlige rum. Der er ikke ret mange arbejdere blandt hovedstadens skulpturer, og med B&W-arbejderen hylder vi nogle mennesker, der arbejdede i røg, støj og møg under forhold, man knap kan forestille sig.
Lis Schertiger-Nielsen fra initiativgruppen
"
Skulpturen - fra skitse til fernisering